Galerii foto

Făgăraşul în imagini
Făgăraş
Clădirile şcolii
Corpul A, Corpul B
Săli de clasă
Fermă didactică
Seră flori, Seră cultură,
Cultură Pleurotus Ostreatus,
Activităţi externe
Content 15
Pauza mare
Parcurile şcolii
Content 16
Şcoală de şoferi
Content 10


Despre Ioan Şenchea

Ioan Senchea
"Martir al Ardealului", aşa îl numeşte poetul Octavian Goga

       Personalitatea şi acţiunile avocatului doctor Ioan Şenchea, preşedintele organizaţiei Partidului Naţional Român din comitatul Făgăraş, reprezintă componente esenţiale ale luptei transilvănenilor în anii premergători Marii Uniri.
       Prin origine Ioan Şenchea aparţine Zărneştiului, unde a văzut lumina zilei la 7 iulie 1864, în familia lui Ioan Şenchea, cel care a fost primar al localităţii timp de 15 ani. Studiile le-a început la Zărneşti, le-a continuat la Braşov şi Arad apoi la universităţile din Budapesta şi Viena şi le-a încheiat cu un doctorat în drept şi ştiinţele politice şi cu un atestat de avocat. Pe timpul studenţiei şi a doctoratului la Viena, Şenchea a fost membru al Societăţii „România Jună”, cea mai bine organizată societate de studenţi români, alături de Eminescu şi Slavici.
        Întors în Transilvania s-a stabilit la Făgăraş, unde se face repede cunoscut şi apreciat ca avocat practicant. S-a căsătorit cu Luiza Boeriu, una din cele două fiice ale unui prosper proprietar de mori din Făgăraş. În perioada 1892-1916, numele lui Ioan Şenchea este legat de toate componentele luptei naţionale la Făgăraş, de toate instituţiile menite să contribuie la izbânda idealului naţional.
        El este creatorul presei româneşti la Făgăraş, a gazetelor „Ţara Oltului” (1907-1910) şi a „Olteanului” (1909-1916), ziare naţionale dar cu circulaţie în toate oraşele transilvănene şi la Bucureşti. Şenchea este cel care a adus prima tipografie românească la Făgăraş şi pe proprietarul ei Constantin Pop. A condus apoi toate structurile de bază ale frontului românesc de la Făgăraş, pentru lungi perioade de timp şi cu rezultate deosebite: Societatea „Progresul”, Clubul naţional român, organizaţia din comitat a Partidului Naţional Român din 1905 până la război. Tot el a condus gruparea deputaţilor români în congregaţia comitatensă (consiliul judeţean) timp de aproape două decenii. În 1904 este liderul executiv la Despărţământului Făgăraş al ASTREI, membru în sinodul arhidiecezanal Mitropoliei Ortodoxe de la Sibiu, membru în Congregaţia comitatensă şi avocat de succes la judecătoria Făgăraş. Ioan Şenchea este indiscutabil liderul român local recunoscut de clasa politică şi de opinia publică românească a Făgăraşului, dar şi de adversarii săi maghiari.
        Ca politician dar şi ca ziarist, Şenchea este un formator de opinie, un dascăl de politică naţională pentru românii făgărăşeni. S-a dedicat întru-totul cauzei naţionale şi a plătit, în cele din urmă, preţul suprem, fiind asasinat politic de către adversarii săi în 1916.